AFRICAN QUEEN – FOTOGRAAF EDDY VAN GESTEL

Fotograaf Eddy Van Gestel stelt zijn boek ‘African Queen’ voor.  Naast het aan elkaar praten van de boeklancering in zijn prachtige gallerij in de Kloosterstraat in Antwerpen, ontmoet ik enkele van de prachtige zwart ebbenhouten vrouwen uit zijn boek.

AFRICAN QUEEN

Onlangs stelde fotograaf Eddy Van Gestel zijn nieuwe coffee table book ‘African Queen’ voor in zijn galerij in Antwerpen. Voor zijn boek fotografeerde hij een 70-tal Afrikaanse vrouwen die met een zelfbewuste blik in zijn lens keken. Ik ben dol op zijn werk maar evenzeer op de fotograaf zelf die een fijne, rustige man is op wie het hectische leven dat we hier leiden geen vat meer heeft. De avond van de boekvoorstelling was het mijn taak de fotograaf, twee van zijn modellen en een Vlaamse dame die in Burundi heeft gewoond te interviewen. Een fijn multicultureel gesprek in drie talen.

AJUMA NASANYANA

Een van de modellen was de Keniaanse Ajuma Nasanyana,  een African Queen in volle glorie. Ze is prachtig om zien – ze is een Victoria Secret Angel geweest, dus je weet wat dat betekent- en ze is een intelligente ondernemende vrouw.

Ajuma smelt werelden en culturen samen in haar leven waar sommigen onder ons alleen van dromen.
Ze bouwde een carrière op als internationaal topmodel, is sociaal geëngageerd en oprichtster van het eerste Keniaanse internationaal modellenagentschap.

Maar het mooiste voorbeeld van samensmelten van culturen en werelden vind je in haar privéleven. Ajuma is getrouwd met een Zweed met wie ze een prachtig kind heeft. En hier gebeurt het. Ajuma bezoekt net als ieder van ons ook haar familie. Alleen is de stap die ze dan met haar gezin zet veel groter.

SWEDEN MEETS TURKANA

Ajuma werd geboren in de Keniaanse Turkanastam.Het is de tweede grootste stam van Kenia en te vinden in het noordelijke deel van Kenia waar stammen elkaars vee roven met stamoorlogen als gevolg. De Turkana mensen houden vast aan hun oude tradities. De jonge vrouwen lopen er met hun borsten bloot om zo aan te geven dat ze huwbaar zijn. De hoeveelheid kralen rond hun nek zijn een statussymbool.

Wanneer Ajuma haar grootmoeder bezoekt keert ze terug naar een primitief leven. Weg van de westerse beschaving, naar het land en de dieren, zonder prikkels van internet en sociale media.
Ajuma’s vijfjarige zoon vindt de cultuurclash geweldig. Bij zijn grootmoeder leert hij dat leven niet zomaar gaat, dat er gewerkt moet worden voor een maaltijd, dat de natuur je zowel leven kan geven als nemen. En er is plaats, veel plaats.

OF IK NIET WOU ‘GROUNDEN’ IN KENIA?

Ajuma’s gezicht straalde toen ze me dat vertelde. En ik straalde stiekem mee. Volledig aanwezig zijn, niet afgeleid (kunnen) worden. De tijd loopt er zelfs anders. Grounding. Aarden. Terug naar essentie.  Allemaal dingen waar wij druk bezette Westerlingen van dromen en er cursussen en therapieën voor volgen. ‘Waarom ga je ook niet eens naar Afrika’ klonk het na afloop.

Afrika is een continent vol contrasten en dat in volle verandering is. Vaak horen we alleen de negatieve verhalen. Maar er zijn ook mensen die ontdekken dat het nog waarden en normen heeft die wij stilaan aan het verliezen zijn. Eddy Van Gestel besefte dat meer dan 15 jaar geleden toen hij het begon te fotograferen. En met het verhaal dat Ajuma mij vertelde, heb ik er ook even van geproefd.