contact

Dit doe je met Geeuwers in je publiek

public speaking 🇧🇪 nl Oct 31, 2018

Kort door de bocht

Geeuwers in je publiek ontdekken is als een zombie tegenkomen in de succesvolle reeks The Walking Dead: je moet je vooral niet door hen laten besmetten :) 
Maar hoe pak je dat aan zonder aan bloedvergieten te doen :)
En wiens probleem is dat geeuwen eigenlijk? Het jouwe of dat van je toeschouwer?

"Wanneer ik iemand in het publiek zie gapen, dan weet ik hoe laat het is. Dan moet ik een tandje bijsteken", vertelde een veelspreker me en de eerste bedenking die hij vervolgens maakte was: "Want ze vinden mij op dat moment saai!"

Schuldgevoel

Die kans bestaat natuurlijk. Misschien ben je wel een saaie spreker zonder dat je het zelf goed en wel beseft. Misschien ben je zodanig op automatische piloot je zoveelste keynote aan het afdraaien dat je klinkt als een stofzuiger. Prijs je dan gelukkig met een toch nog onschuldig signaal als iemand die moet geeuwen. Je zou even goed te maken kunnen krijgen met mensen die opstaan en de zaal uitlopen of, zoals in de tijd van het Shakespeariaanse theater, beginnen gooien met jawel: tomaten en ander sappig materiaal.

Een Geeuwer in het publiek zien zitten kan als een slag in je gezicht aankomen. Als je dan niet stevig in je schoenen staat en je je 'Presence' (een sleutelelement in mijn trainingen) niet beheerst dan ben je een vogel voor de kat.

Het bijhorende schuldgevoel is te vinden bij onzekere sprekers en sprekers met nog weinig vlieguren. Voor je het goed en wel beseft is die ene kleine gedachte 'ze vinden mij te saai' als een kanker beginnen woekeren en sukkel je je -helemaal van slag- verder door je keynote. Elke reactie die nadien nog van het publiek komt wordt in het verkeerde daglicht gezien en het verschil tussen spreken voor publiek en "your worst nightmare" is niet ver te zoeken.

Eén kleine Geeuwer

Laat één Geeuwer je prestatie niet bepalen. Wie weet is die persoon in kwestie wel gewoon moe. Heeft ie al nachten slaap gemist. Zit hij met een gigantische jetlag omdat hij jou wilde hoorde spreken. Geloof me, ik slaag er in om tijdens het meest spannende moment van een geweldig goeie film, alsnog in slaap te vallen wanneer ik moe ben. (FYI: ik heb van elke film al zeker het begin en het einde gezien, maar dit volledig terzijde) Als je in deze situatie zit, geef de persoon in kwestie dan een opkikker en maak er een fijn klein grapje om. Hij zal direct terug recht in zijn stoel zitten!

5 kleine Geeuwers

Merk je dat die ene Geeuwer anderen begint aan te steken, en dat zelfs jij een minuscule klein geeuwtje dreigt te moeten onderdrukken? Wees dan opnieuw dankbaar want je hebt alvast het allerbelangrijkste aspect van voor een publiek staan onder de knie: je hebt wat ze in NLP noemen, rapport! Alleen is het niet het soort binding die je met je publiek wenst, als spreker wil je immers inspirerend en energiek zijn. Maar het geeft wel aan dat er iets aan de hand is en de kans bestaat dat het met de ruimte zelf te maken heeft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het er te warm is, want een zaal warmt op als er veel mensen bij elkaar komen. Het kan ook zijn dat het contrast tussen het licht op het podium en de duisternis in de zaal te groot is. Het vermoeit mensen. Omdat jij op het podium staat en luidop màg spreken kan je aan de technici om licht bij de toeschouwers vragen of ook een opmerking maken over de temperatuur die de hoogte ingaat. Ook nu weer: netjes verpakken in een leuk fijn klein grapje.

Tien kleine Geeuwers

Zit je met tien kleine Geeuwers in de zaal? Dàn heb je een probleem. Nu moet je inderdaad een tand of twee drie bijsteken. Op twee momenten zelfs: meteen èn achteraf. Je gaat meteen aan de slag door tempoveranderingen aan te brengen, je stem met meer intonatie te gebruiken en je publiek extra te betrekken bij wat je aan het vertellen bent. Na afloop evalueer je voor jezelf wat er gebeurd is, wanneer en hoe je het hebt aangepakt. En eenmaal terug aan je schrijftafel herwerk je je presentatie tot een beter verhaal.

 

Conclusie?

Als je een Geeuwer spot in je publiek, bedenk dan of je er 10, 5 of 1 ziet (en zing in je hoofd het liedje om ze wakker te maken).