contact

Hoe voel je als spreker de tijd aan

public speaking 🇧🇪 nl Oct 31, 2019

Het is 1995, ik ben een prille twintiger en sta voor een camera live tv te maken op de nationale zender. Ik ben een van de wrappers die de Belgische jongerenzender Ketnet mee helpt opstarten en had nog nooit live televisie gemaakt. Ik moet ervoor zorgen dat mijn praatje exact 8 seconden zou duren. Meer dan honderdduizend kinderen èn hun ouders kijken. 
Ik heb geen uitgeschreven tekst, geen autocue waarop ik mijn teksten kan aflezen. 
Het is zwemmen of verdrinken. Met een smile en onder veel te warme spotlights. 
Je moest eens weten hoe hard mijn hart toen tekeer ging.

 ‘Je hebt 8 seconden om een afkondiging te maken van het ene programma, en het volgende programma aan te kondigen.

Hou je klaar..

Nog 3 seconden voor uitzending.

3..2..1.. actie. ‘

Vandaag de dag hou ik nog steeds de tijd in het oog. Als moderator op events ben ik ook timekeeper en moet ik ervoor zorgen dat sprekers niet over hun tijdslot gaan en dat panelgesprekken binnen de voorziene tijdsduur blijven. Ik heb geleerd de tijd te voelen

WAT ER FOUT LOOPT ALS JE GEEN GEVOEL VOOR TIJD HEBT

Ook voor sprekers is belangrijk dat ze een gevoel voor tijd ontwikkelen. Als je dat niet hebt dan:

 • kan je je keynote niet op een goeie manier doseren en opbouwen
 • kan je niet inschatten hoelang je bezig bent en hoeveel tijd je nog hebt
 • heb je geen idee hoeveel je ‘en cours du route’ nog zal moeten schrappen
 • kan je niet naar je pointe toewerken
 • ben je onrespectvol naar de organisatoren
 • werk je op de zenuwen van je publiek
 • kortom: ben je onprofessioneel

Geen besef van tijd hebben kan je behoorlijk zenuwachtig en onzeker maken, en dat wil je natuurlijk ook niet. Daar gaat dit artikel over. Wie tijd leert voelen, gebruikt hem beter en voelt zich zekerder. Tijd voelen gebeurt niet op 1-2-3. Tijd voelen, kost tijd. En aandacht.

MAAR HOE LEER JE DE TIJD VOELEN?

Met twee instrumenten: jezelf en een klok.

1° Ontdek je bestaande gevoel voor tijd

Je beseft het mogelijks niet eens, maar er is een tijdslot dat je van nature al aanvoelt. Je bent iets aan het doen en na verloop van tijd verandert je gevoel, je mindset of zelfs je lichaam reageert.
Bijvoorbeeld: je blijkt altijd moe te worden na een half uurtje lezen, of je wordt ongeduldig wanneer je langer dan 10 minuten in de rij staat te wachten.
Kijk dus voortdurend naar je klok en probeer een patroon te vinden. De kans is groot dat je er je horloge mee gelijk kan zetten.

2° Oefen het raden van de tijdsduur

Speel voortdurend het volgende spelletje:

 • Beslist voor jezelf welke tijdseenheid je wil raden.
 • Houd je vervolgens met iets anders bezig.
 • Probeer te raden wanneer de tijdseenheid die je wou raden voorbij is.
 • Controleer op je horloge of het klopt.
 • Herhaal tot je er zo dicht mogelijk tegen zit.

3° Time je spreken

Spreek terwijl er een timer meeloopt. Zorg dat je praatje mooi afgerond is wanneer je tijd voorbij is. Werk dus naar de countdown toe. Deze oefening is trouwens heel handig omdat je als spreker ook vaak een aftelklok te zien krijgt tijdens je presentatie. In mijn e-book 'Timing Voor Sprekers' die je kan downloaden geef ik een handige app mee.

WAT DOE JE ALS JE ZO EEN 'TIJDSLOT' AANVOELT?

Stel dat je dus vlot een tijdslot van 5 minuten aanvoelt, dan kan je je keynote inhoudelijk opbouwen in blokjes die telkens 5 min duren. Het is een tijdspanne waarbij je fysiek en mentaal signalen zal krijgen wanneer het voorbij is. Koppel dat aan inhoud die daarop is afgestemd en je kan - net als een blokkendoos - je keynote opbouwen in blokjes van 5 min.

‘Maar de tijd gaat sneller wanneer ik zenuwachtig ben of opgedraaid…’ hoor ik je nu zeggen.

Klopt. Als je zenuwachtig bent of met teveel adrenaline zit, dan is je tijdsbesef anders.
Doe daarom dezelfde oefening wanneer je zelf niet in balans bent of je zen voelt.
Ik doe het bijvoorbeeld tijdens het sporten, wanneer mijn hartslag hoger is. Dat is trouwens ook mijn favoriete moment om mijn teksten in te oefenen.

MAAR HOEVEEL WOORDEN MOET IK DAN HEBBEN?

We spreken allemaal aan een ander tempo.
Het exacte aantal woorden kan ik je dus niet meegeven maar een gemiddelde zou zo'n 130 woorden per minuut zijn.