Contact

Break A Leg / Zo voorkom je kortademigheid

Feb 05, 2021
 <div id="buzzsprout-player-7700854"></div>
<script src="https://www.buzzsprout.com/784718/7700854-zo-voorkom-je-kortademigheid.js?container_id=buzzsprout-player-7700854&player=small" type="text/javascript" charset="utf-8"></script>
 
Door Corona zijn we overgevoelig geworden aan het analyseren van onze ademhaling. Bij de minste kortademigheid denken we al een van de symptomen. Nochtans kan kortademigheid het gevolg van zijn van verschillende dingen. 
 
Wanneer je als spreker moet presteren voor een publiek is het van belang dat je kan bouwen, vertrouwen en genieten van een goede  ademhaling. Daarom ging ik bij ademhalingsexpert Helga Willems in de leer om een Russische ademhalingstechniek te leren die me méér van dienst kon zijn dan de methode die ik jaren geleden in mijn professionele opleiding als acteur en in al mijn dictielessen geleerd had. En het heeft gewerkt. Sindsdien heb ik veel minder last van stress en hyperventilatie. 
 
Meer over Helga Willems vind je op https://www.buteykobelgium.be/
 
Over Buteyko
 
Konstantin Buteyko werd geboren in 1923 in Oekraïne. Na de tweede wereldoorlog ging hij geneeskunde studeren in Moskou. Als student geneeskunde raakte Buteyko geïnteresseerd in het verband tussen ademhaling en gezondheid.
Hij bestudeerde de ademhaling van gezonde en zieke mensen. Daarbij viel hem op dat zieke mensen vaak erg zwaar ademen.  In de jaren 50 richtte hij een laboratorium op waar hij 200 artsen opleidde en waarbij gedurende 10 jaar  veel medisch en wetenschappelijk onderzoek gedaan werd naar ademhaling. Dr. Buteyko ontdekte dat te diep en te veel ademen een negatieve invloed heeft op onze gezondheid.  Dit is de basis van de Buteyko-methode, die bestaat uit ademhalingsoefeningen die heel wat ongemak en gezondheidsproblemen kan verhelpen.
Bij de Buteyko ademhalingsoefeningen ga je bewust 'minder diep' leren ademen.
Hierdoor treden er een aantal biochemische processen in je lichaam op waardoor je ademhaling steeds rustiger wordt.
Je merkt al snel dat je zelf er ook rustiger van wordt, je gaat beter slapen, je bent minder geïrriteerd door kleine dingen en je krijgt veel meer energie. 

Het is ook een goeie manier om klachten van stress- en burn-out preventief aan te pakken, of juist om herval te vermijden.  
Je kan gemakkelijker om met stress, zowel in het dagelijks leven, als tijdens je werk, maar ook als je voor een optreden of een belangrijke sportwedstrijd staat. 

Bron: https://www.buteykobelgium.be/
 
 
 
READ 

Join my weekly 'Thinking Out Loud' 

Every Sunday morning, you'll get a thoughtful read on human personal branding, storytelling, thought leadership, and life. Subscribers get an occasional opportunity to access extra free resources, early bird access to my programs, and ebooks.

You're safe with me. I'll never spam you or sell your contact info. GDPR. When you subscribe, you'll need to confirm your subscription in your inbox.