Contact

Het verschil tussen een speech, keynote en presentatie

Sep 06, 2021

Is een speech hetzelfde als een keynote of een presentatie geven?

Ja, ik besef, je ziet niet altijd de bomen door het bos.

Voor je je afvraagt of deze uitdrukking wel juist is: hoe ik ze in de context van deze mail bedoel, is ze correct. (Want de meest gangbare vorm is ‘het bos door de bomen niet meer zien’)

Het bos: alles wat met spreken voor publiek te maken heeft. Je gaat voor een groep mensen staat en spreekt hen toe.

De bomen: er zijn verschillende stijlen en genres binnen dat toespreken van een publiek.

Om je een paar voorbeelden te geven:

Je kan een (verkoop)presentatie geven en dat kom je aandraven met visuals (powerpoint, brochure) en geef je een uiteenzetting van wat je product inhoudt met als doel te verkopen of te informeren.

Je kan ook een keynote geven en dan sta je op een podium (of voor een camera) en breng je een verhaal rond een bepaald onderwerp of thema met als doel mensen te inspireren, te informeren en te entertainen. Je persoonlijke doel is minder tot niet zichtbaar voor je publiek (maar je hebt er wel een). Voor het geven van een keynote kan je betaald worden. 

Een TED talk is een variant op een keynote maar met een door het format bepaalde duur en richtlijnen waaraan je je moet houden en met als enige doel te inspireren. Een non-profit format ontwikkeld door Chris Anderson. Engels gesproken. No Pay, maar als je goed bent, kom je wel op het videokanaal van TEDx te staan.

Speech: een toespraak ZONDER powerpoint, kan opgedragen zijn aan een persoon of een gelegenheid, kan over hele triviale onderwerpen gaan tot heel politiek getinte uitspraken, heeft een doel. Een onderschatte manier om indruk te maken. Kan heel kort tot pakweg 30 minuten duren. Een speech van een uur? Nee, dat is geen speech meer.

Pleidooi: een variant op een speech maar voor politici en advocaten die spreken in hun eigen professionele arena zijnde het parlement, de kamer of de rechtbank.

De waarde van korte inspirerende speeches kunnen geven is een vaardigheid die heel wat experten, leiders en thought leaders onderschatten. Vooral mensen die invloed willen uitoefenen, die impact willen maken, die zichtbaar willen zijn, hebben hiermee een instrument in hun toolbox dat hun succes sterk kan vergroten zonder dat ze er extra middelen voor moeten vrijmaken.

Briljant worden in het geven van korte inspirerende speeches zorgt er namelijk voor dat

Mensen je op een ‘snackable’ manier leren kennen

Ze vertrouwd met je raken

En ze je leuk vinden.

Korte indrukwekkende speeches kunnen geven is de deur openzetten voor mensen om nadien met jou contact te zoeken. Het is een geweldige ice-breaker. Ze weten immers meteen wat zeggen!

Daarom dat het geven van speeches voor mij alvast een onderdeel is van echt thought leadership. 

READ 

Join my biweekly 
'Thinking Out Loud' 

 

On Sunday morning, you'll get a thoughtful read on human personal branding, storytelling, thought leadership, and life. Subscribers get an occasional opportunity to access extra free resources, early bird access to my programs, and ebooks.