Contact

Waarom sir Ken Robinson zo charismatisch sprak

Sep 01, 2018

Als iemand je vraagt wie jouw favoriete spreker spreker is/was ..Wie noem je dan?

Het valt me nogal op dat heel wat mensen opkijken naar sprekers die heel energiek op een podium staan, rondlopen van links naar rechts, veel humor gebruiken, snel spreken en een powerpoint hebben die even snel gaat als het aantal frames in een 4K film.
(vééééél slides met andere woorden). Voor mij zijn dat de sprekers die weliswaar het meest opvallen maar daarom niet altijd de meest charismatische en boeiendste sprekers zijn.

Sir Ken Robinson was dat wel om er maar eentje te noemen. Robinson werd wereldberoemd  door zijn TED talk 'School kills Creativity' in 2006. Inmiddels goed voor 54.000.000 online views. Creativity expert Sir Ken Robinson daagde ons uit om het onderwijssysteem radicaal te herdenken, om creativiteit te cultiveren en verschillende types van intelligentie te (h)erkennen. Zijn basisargument was dat scholen creativiteit doden door een soort van leren door de strotten van de scholieren te duwen, terwijl ze  de kans moeten hebben om veel verschillende dingen te proberen en te ontdekken waar ze echt goed in zijn.

In 20 minuten maakte Sir Ken een onvergetelijke indruk en een hartstochtelijk pleidooi voor het veranderen van de manier waarop we aan onze kinderen lesgeven - allemaal zonder zijn stem te verheffen of in het zweet te raken. Hij deed dat met  de nodige tongue in cheek, humor die de Britten eigen is.  Daarnaast had hij een stemgeluid en Brits accent dat aangenaam is om luisteren. Maar wat voor mij het opvallendst en meest atypische aan zijn spreekstijl was, was het feit dat hij geen enkele stap verzette. Zijn voeten bewogen 20 minuten lang NIET. Hij leek vastgenageld, geworteld. 

Wat maakt Sir Ken zo charismatisch in zijn TED talk?

Ten eerste is hij gemoedelijk. Hij loopt naar het midden van het podium en begint simpelweg tegen het publiek te praten alsof hij met een vriend over een kop koffie kletst. Wanneer ik met sprekers werk, merk ik steeds weer dat de regels voor spreken in het openbaar die ze ergens in het verleden hebben geleerd, gewoon niet van toepassing zijn. Maak het gemoedelijk. Praat met je publiek alsof je met vrienden praat. Ze zullen antwoorden.

Ten tweede houdt hij zijn lichaamstaal - maar niet zijn passie - tot een minimum. Veel sprekers hebben ‘Happy Feet' - de neiging om over het podium te springen als adrenaline je systeem vastpakt. De spreker is zich er meestal niet van bewust en het kan storend werken. Willekeurige beweging is simpelweg niet effectief. Een doelbewuste beweging is dat wel. In het geval van Sir Ken hebben we te maken met het tegenovergestelde: hij staat gewoonweg stil, beweegt zijn onderlichaam niet, alsof ie vastgenageld staat. De reden is er eentje van medische aard en dus een gedwongen keuze.
Het is niet zo dat elke spreker beter stil staat; meer zelfs, als Robinson dit een uur zou doen, zou het eveneens op je zenuwen beginnen werken. Maar doorgaans dwalen de meeste sprekers af aan de kant van te veel willekeurige beweging, dus Robinson's stilstaan is sterk.

Belangrijk is dat zo’n stilte gecombineerd wordt met passie. Sommige sprekers verliezen al hun effect wanneer ze spreken en beginnen te klinken als een machine. Als je zo stil staat als Robinson, moet je passie overbrengen met de rest van je non-verbale communicatie en met je welsprekendheid.

Ten derde concentreert hij zich op het publiek. Wat het meest krachtig is aan Robinsons performance, is dat hij zich richt tot het publiek, zowel verbaal als non-verbaal. Hij stelt veel retorische vragen en spreekt het publiek verschillende keren rechtstreeks aan. Tegelijkertijd wacht hij elke keer af om te zien of zijn vraag ook ‘geland’ is, zodat het publiek voelt dat ernaar is geluisterd. Die kwaliteit van luisteren naar een publiek is een zeldzaam geschenk en het echte geheim van charisma.

En dat is ook de clue van deze blogpost: waar het uiteindelijk om gaat, is dat je net zo charismatisch kunt leren zijn als Sir Ken Robinson.  Concentreer je op dingen waar je echt hartstochtelijk voor bent en leer om aandachtig naar je publiek te luisteren.