Ik werd gevraagd om ambassadeur te worden van Failing Forward, een campagne van de Vlaamse overheid met als doel het falen bij ondernemers bespreekbaar te maken. Naar aanleiding van deze campagne heb ik de keynote Failing Forward gecreëerd waarin ik inzichten geef in hoe je op een constructieve manier met falen kan leren omgaan.

MIJN PERSOONLIJK VERHAAL

“Als actrice word je voortdurend afgewezen omwille van een heleboel andere redenen dan je talent en eigen kunnen. Dat soort falen is niet fijn om te ervaren. Het enige wat je dan kunt doen, is loslaten. Dat moet je absoluut leren.” Omdat praten over falen nog steeds in de taboesfeer hangt heb ik het ambassadeurschap van de campagne Failing Forward aanvaard.

ALS JE GEEN ANGST MEER HEBT OM TE FALEN, DAN BEN JE VOLGENS MIJ NIET GEPASSIONEERD GENOEG.

“Ik ben vooral bekend als actrice, maar ik heb ook boeken geschreven en ik heb in verschillende start-ups geprobeerd om literatuur en technologie met elkaar te verbinden. Zo kwam ik in een totaal andere sector terecht. Die frictie tussen het artistieke en technologische vond ik ontzettend spannend, maar er vonden ook dynamieken plaats die ik niet meester was. Ik was er niet klaar voor, de tijd was er niet rijp voor of ik ontbeerde de kwaliteiten.”

“Ik heb zo geleerd wat ik goed kan en wat ik beter aan anderen overlaat. Maar ook: waar ligt mijn pure passie, want het is niet omdat je iets kunt of omdat iets zou kunnen lukken dat jouw passie daar ligt. Uiteindelijk wil ik op het einde van mijn leven kunnen zeggen: ‘Ik heb er alles uitgehaald wat ik wou’. Voor mij bestaat succes alleen maar omdat je gefaald hebt. Want succes zonder falen, dat is eigenlijk alleen maar geluk.”

Bekijk het volledige verhaal! 

MIJN TIPS

  • Angst om te falen hoort erbij, leer ermee omgaan.
  • Laat los na een faalmoment en begin gewoon opnieuw.
  • Omring je met aanjagers die jou inspireren.
  • Leer veilig vallen.
  • Durf berekende risico’s te nemen.

 Deze post verscheen eerst als interview in Metro.

ianka fleerackers is founder van de Thought Leaders Academy waar ondernemers, academici en leiders opgeleid worden tot professionele sprekers. Ze is een veelgevraagd moderator van grote congressen rond technologie, marketing en innovatie alsook inspirational speaker rond storytelling, failing forward en emotionele intelligentie.
Ianka bouwde in het verleden reeds een succesvolle carrière uit als actrice, schreef en publiceerde meerdere boeken, werkte jarenlang in het  theater, voor nationale radio en televisie en ontwikkelde er eigen formats.
Ze is een mediaprofessional in de breedste betekenis van het woord: expert in wat voor èn achter de schermen gebeurt en dit bij verschillende traditionele en online media.

get  my Inspiration Mail  on public speaking