Vertel me

Ken je het gevoel in gesprek te zijn met iemand en te beseffen dat je met andere dingen in je hoofd zit?
Heb je jezelf tijdens het spreken al eens betrapt op het niet echt aanwezig zijn?

Een ondernemer vertelde me dat hij het soms lastig heeft met overtuigend over te komen tijdens verkoopgesprekken wanneer hij net daarvoor slecht nieuws had gekregen. Toen ik hem vroeg hoe hij zich voorbereidde op gesprekken met potentiële klanten dan bleek hij vrijwel geen mentale ruimte en tijd te voorzien om de switch te maken van het bureauwerk, vergaderingen met personeel en leveranciers naar de afspraak. Hij hopte druk over en weer van het ene naar het andere.

Of je je nu naar een verkoopgesprek met een nieuwe klant begeeft of je bent onderweg naar een congres waar je gaat spreken, het is van belang dat je even de tijd en ruimte neemt om in te tunen. Afhankelijk van wie je bent en wat er op dat moment allemaal gaande is in je leven heb je daar meer of minder ruimte voor nodig.

Wat kan je op zo’n moment dan doen? 

Vrijwel iedereen zal vooral de feiten en formaliteiten nog een keer overlopen om te vermijden dat ze door de mand vallen. Maar mensen hebben heel snel door dat je er zelf niet echt bij bent. Deze tips zullen je helpen dit te vermijden:

  • Schakel je smartphone uit. Je bent niet meer toegankelijk voor mail, What’s App, Facebook, telefoon…
  • Neem een moment van rust en stilte waarin je je hoofd leegmaakt van de voorbije beslommeringen van de dag.
  • Breng je aandacht naar je ademhaling, adem rustig in en uit.
  • Laat alle gedachten door je hoofd waaien en denk aan wat je moeder je misschien ooit wel eens verweet maar wat hier zeer goed toepasselijk is: ‘het ene oor in, het andere oor uit’.
  • Wanneer de wind in je hoofd gaat liggen, visualiseer je de ontmoeting, het gesprek, het moment van spreken dat gaat komen. Maak er iets van dat de moeite is en waar je blij van wordt. Hoe ziet jouw ideale versie van deze ontmoeting eruit?
  • Wanneer je dit voelt, zoek dan naar elementen buiten jezelf die deze positieve mindset versterken. Bij mij werkt de juiste muziek in de auto geweldig goed!
  • Wanneer je aankomt op je bestemming neem dan pas alle feitelijke informatie nog een keer door.
  • Zet een glimlach op, denk ‘I can do this’ en bel aan. Of ga het podium op 🙂

ianka fleerackers is founder van de Thought Leaders Academy waar ondernemers, academici en leiders opgeleid worden tot professionele sprekers. Ze is een veelgevraagd moderator van grote congressen rond technologie, marketing en innovatie alsook inspirational speaker rond storytelling, failing forward en emotionele intelligentie.
Ianka bouwde in het verleden reeds een succesvolle carrière uit als actrice, schreef en publiceerde meerdere boeken, werkte jarenlang in het  theater, voor nationale radio en televisie en ontwikkelde er eigen formats.
Ze is een mediaprofessional in de breedste betekenis van het woord: expert in wat voor èn achter de schermen gebeurt en dit in bij verschillende traditionele en online media.

get  my Inspiration Mail  on public speaking