Contact

Is spreken ook schrijven?

Feb 11, 2022

"Ianka, verwacht je nu echt dat we een keynote helemaal gaan uitschrijven? Dat is echt niet wat ik wil doen, dat komt zo geforceerd over wanneer je dat dan op het podium brengt. Bovendien schrijf ik niet graag en kan ik het eerlijk gezegd ook niet zo goed."

Toen ik dit las - het was een reactie op mijn vorige mail- vond ik het dapper van X om zo eerlijk en rechtuit te zijn. Want inderdaad, het feit dat ik van mening ben dat je een keynote net zo moet uitschrijven zoals je dat met een blogpost of artikel zou doen, roept heel wat weerstand op.
Ik neem je mee door de twee meest voorkomende:

Je verhaal helemaal uitschrijven is niet authentiek.
Interessante bewering. Wat is authentiek zijn eigenlijk?
Volgens de Cambridge English Dictionary is het ‘ the quality of being real or true’. Je verhaal uitschrijven betekent niet dat je aan het liegen bent of dat je dat zou moeten doen. Integendeel, net omdàt je het uitschrijft kan je nadenken en reflecteren over wat je precies gaat zeggen zodat het net meer kwaliteit krijgt en waar is.
Meestal spreekt men over authentiek zijn wanneer men het over je gedrag en je ‘manier van zijn’ heeft. En dan spelen er twee dingen: Voel jij je niet authentiek? Of kom je bij je publiek niet als authentiek over?
In beide gevallen heeft het met enerzijds gedrag en anderzijds perceptie te maken. De oorzaak hoeft niet bij je geschreven verhaal te liggen. Het is alleen een makkelijke schuldige.

Ik schrijf niet graag
Wie dit zegt, durft tenminste eerlijk zijn. Want meestal is dit het grootste probleem. Heel wat mensen zijn het niet gewoon om in hun pen te kruipen. Een mail schrijven, een verslag. Dat gaat nog, omdat het moet. Maar een keynote? ‘Dat is toch babbelen?’
Als ze het dan doen, dan gebeurt er iets eigenaardigs: het lijkt alsof iemand anders ‘spreekt’ op papier. De schrijfstijl wordt stijver, de persoonlijkheid van de schrijver verdwijnt achter een gordijn van moeilijke krampachtig geformuleerde veel te lange zinnen.
En als je deze dan luidop leest, ja, dan voelt dit niet bekend aan en zeker niet authentiek.
Gelukkig is er in het Signature Story Program ruimte en aandacht om je hierin te gaan ontwikkelen en je ‘spreekstijl’ in je schrijven te krijgen.
Op het einde van het programma, ga je schrijven al een pak minder lastig vinden!

Er is nog een derde belangrijke weerstand: Ik kan het niet vanbuiten leren
Dit is ook een vaak terugkerende angst. Het niet kunnen uit het hoofd leren van een geschreven tekst. Uiteraard moet je zo’n dingen niet aan mij vertellen, ik weet immers hoe lastig het kan zijn, maar ik weet ook dat het kan. Maar of het ook moet? Daar heb ik het in mijn volgende post over, want ondertussen is deze ook weer langer geworden dan mijn bedoeling was. :)

 

READ 

Join my weekly 'Thinking Out Loud' 

Every Sunday morning, you'll get a thoughtful read on human personal branding, storytelling, thought leadership, and life. Subscribers get an occasional opportunity to access extra free resources, early bird access to my programs, and ebooks.

You're safe with me. I'll never spam you or sell your contact info. GDPR. When you subscribe, you'll need to confirm your subscription in your inbox.